Moscow and St. Petersburg

2008. október 10., péntek

Puskin

Petervart mar eleg jol bejartam, azonban azt meg nem mondhatom, hogy mindent lattam, de majdnem. Viszont a multkori Petergofban tettlatogatasomon felbuzdulva, ismet egy kisebb varoskaba akartam utazni, mert nagyon szep az itteni "falu-videk". Nem olyan mint moszkva mellett, ahol csak egy ket emlitesre melto szep falu varja a latogatokat,mint peldaulVlagyimir, vagy Zagorsk. Itt 30-80 km kozott sok kis falucska varja a turistakat egy szep kastellyal, parkkal, tengerpartal, nagy vasarral, stb. Ha lehet igy nevezni akkor Puskin a masodik legnagyobb nevezetesseg itt a kornyeken, Petergof utan. Ezert is esett ra a valasztasunk, a finn nyomozo es a gorog ortodox pap csoporttarsaimmal. Itt talalhato Carszkoje Szelo vagyis a cari falu. Ezt abirtokot Nagy Peter 1708-ban felesegenek adta ajandekba, majd lanyuk Erzsebet carno1725-ben atepitette es egy gyonyoru, kek feher es arany szinekben pompazokastelyt emeltek a birtok kozepere. Ennyitroviden a torteneterol, gyonyoru latvany.

Ide is szerveznek utat Petervarrol, demint mindig most is a rendes helyi tomegkozlekedesi eszkozt valasztottuk,hogy odajussunk. Most sikerult rogton jo iranybafelszallnunk a tavolsagibuszra, bar az nem volt olyan egyszeru, mert het kozben rengetegen utaznak a varosba be es onnan ki.

Amikor a busz kozeledik a megalloba, akkor hirtelen mindenki aki eddig bekesen allt, vagy szundikalt a buszmegalloba, felpattan es belso intuicio alapjan odaall ahova a busz ajtajat kepzeli. Ezen a ponto eleg nagy tomeg keletkezik, majd amikor tenyleg megall a busz akkor ez a gocpont egy kicsit arrebb huzodik. Itt senki nincs tekintettel sem a leszallokra, sem a felszallokra, csak a szabad ulohely kep lebeg a szemuk elott, legyen az gyerek fiatal vagy oreg. Amikor az ajto nyilik akkor elindul a "pogo", lokdosodes. Szerintem egy ket rockkoncert elso par sora is megirigyelne aя oreglanyok energiajat. Mi szepen komotosan felszalltunk, nem akartunk beavatkozni a mindennapihaborukba a genereciok es a nemek kozott. Itt nem nagyon megy az a szabaaly, hogy add at a helyed ha fiatal vagy, de nem is varjak el.
A busz elindult, sokan csalodott fejjel vettek tudomasul, hogy a hatralevo egy orat allva kell megtenniuk, ahogy nekunk is, de minket a latvany azert legalabb szorakoztatott. A buszban bombol a zene, ez foleg a buszsofor, zene izlesetol fugg, hogy eppen mi megy, mi ma egy idosebb sofort kaptunk ki, szolt az orosz Lagzi Lajcsi:) Kozben hallgatjuk az orosz csicsergest, neha elokerul egy uzsi egy egy taskabol, melynek illata vagy eppen szaga, korbelengi a buszt, mindenki kepbe kerul hogy hol mi az ebed, de mielott nagyon megeheztunk volna, megerkeztunk Puskinba. Gyonyoru palota, hatalmas vadregenyes park, nem olyan mesterseges szokokuttas, mint amilyennel Petergofba talalkoztunk, hanem olyan mintha minden magatol igy nott volna, persze ez is mesterseges, csak nem ugyanolyan. Itt idoztunk jo par orat,mert aszepnapsutesesidoben vegigjartuk a parkot, korbejartuk a tavat, atsetaltunk a parkerdon, majd vegul bementunk a palotaba.
Hazafele sikerult helyet kapnunk, a buszon nem tudom mi volt visszafele, mert a kellemes lagzi muzsikara en bealudtam, es csak arra ebredtem, hogy a kedves finn nyomozom ebreszt, hogy leszallas, van. Leszalltunk a buszrol, irany a metro. Errol nem tudom, hogy irtam e mar, de itt delutan 6-8 kozott van az ugynevezett csucsido es ez meg kemenyebb tomegnyomort es lokdosodest jelent mint a buszra valo felszallas, pedig a metro 2 percenkent jar...
Ez az esett nem ezen a napon tortent meg,de a temaba vag. Fellszalltamm a metrora, szokasos lokdosodes kozepette, tele volt a metro, mar egy ember sem fert volna fel, legalabb is ezt gondoltam. Egy idosebb jolmegtermett no azonban mas velemenyen volt. Megprobalta beljebb paszirozni a nepet, nem sikerult. Majd egy pillanatnyi hatasszunet utan, par lepest hatralt, majd keresztbe tette kezet, lenduletett vett es belerepult a tomegbe. Mar a fel teste benn folt, furakodott, majd a zarodo ajto segitsegevel sikerult bepreselnie magat a metroba. Pedig ket percenkent jar a metro... Eleg vicceslatvany volt:)

Nincsenek megjegyzések:

Forgalmas nap a Petervari metron

Petervar ejszaka

Glukoza - Schweine a zene nem a klip a lenyeg:)

Leningrad song 1975

Putyin song

Putin - ya ostanus (maradok)

Saint Petersburg in street photography

Peterhof

Saint Petersburg

До Свидания Mockba

Dima Bilan - Holigan

5nizza

чёрный бумер | SEREGA

Любэ Kombat

Guitar - Peter Nalitch

Mnogotochie "America" with english subtitles

Noize MC "За Закрытой Дверью"

Тутси - "ЧАШКА КАППУЧИНО"

Noize MC - a song for radio

Жанна Фриске Ла-ла-ла

Russian cartoon: Sherlock Holmes & Dr. Watson (Eng subs) p1

Russian cartoon: Sherlock Holmes & Dr. Watson +Eng subs (p2)

Russian girls

Russian house

Russian Military TV Commercial

Russian Military TV Commercial 2

Russian army

RUSSIAN VODKA commercial

Russian Breakdance

Kalinka show

Kalinka - Russian Folk Song by Moscow Nights/Golden Gates

Orosz legiero dala

Russian Rhythmic Gymnastics Training Center

Russian happy birthday

Timbaland - The Way I Are - Russian Version (sorta)

Прекрасное далеко Russian (D'n'B mix)

Russian R&B

Russian National Anthem (Rock)

Russian Hip-hop (Timati)

Russian mafia rap

Katyusa

puskin summer

puskin summer

Veszelyes keresztezodes

Egy kis mulatos!!!!! az orosz dizsibol :)

Moscow never sleep

Sweet home alabama es a voros hadsereg

Felvonulas a voros teren

Moszkva metro